Háttérbe szorulnak a magángazdák

A mezőgazdasági földterületekről szóló törvényjavaslat hiányosságait vitatták meg a mezőgazdasági szervezetek és a gazdák
A szabadkai parasztegyesület szervezésében tegnap vitafórumot tartottak az új Városházán, melyen az új mezőgazdasági törvényjavaslatot vitatták meg.
Mint azt Kiss Árpádtól, a paraszt-egyesület elnökétől megtudtuk, a tanácskozáson rávilágítottak a javaslat hiányosságaira. Kiemelte, hogy az új törvény szerint nem lehet a tagosítással létrehozott parcellákat felaprózni, ami például több örökös esetén gondot okozhat, hiszen csak egy jogos örökös lehet. A jelenlevők javaslatai szerint lehetővé kellene tenni a többi örökös kárpótlását.
Felhívta a figyelmet arra is, hogy a törvény szerint csak a bejegyzett gazdák vehetik bérbe az állami területeket, akik magán és jogi személyek lehetnek. Kiss Árpád szerint az állam a mezőgazdasági földterületekről szóló új törvényjavaslattal a nagygazdákat és az újgazdagokat támogatja. Ugyanis az államosított földterületeket a mezőgazdászok kibérelhetik és meg is vásárolhatják, nyilvános licit útján. Előnyben részesülnek azok, akik földje az állami birtokkal szomszédos, illetve közelebb van. Rámutatott, hogy ezek azok a gazdák, akik az elmúlt években szerezték vagyonukat, és vásárolták fel a kombinátokat, illetve azok környékét. Véleménye szerint ezekkel a kitétekkel ismét háttérbe szorulnak a magángazdák.
Szó esett a költségvetésről is. Az egyesületek szerint a mezőgazdasági költségvetés 30 százalékát kellene a mezőgazdasági földterületek ügynökségének állnia, és 70 százalékát a községnek, a jelenlegi 50-50 százalék helyett, valamint az ügynökséget a mezőgazdasági minisztériumnak kellene felügyelnie, aki szintén jelen van az állam igazgatásban, és nem egy kivülállónak, akit a kormány jelöl ki.
Kiss Árpád elmondta, hogy bár a gazdák nem mutattak nagy érdeklődést a vitafórum iránt, hiszen csak kisebb tömeg gyűlt össze, mégis nagyon fontos a törvényjavaslatról beszélni, ugyanis csak így tudják elérni, hogy ne csorbuljanak a magángazdák jogai. Az elkövetkezőkben újabb előadásokat szerveznek majd, hogy minden gazda megismerkedjen ezzel a törvényjavaslattal.
Hogy megfelelő törvényjavaslat szülessen, segítségért fordulnak az Ombudsmanhoz és az európai emberjogi bizottsághoz. Kiemelte, hogy a tegnapi tanácskozás záradékát, amelyet minden jelenlevő észak-bácskai mezőgazdasági civil szervezet aláírt, eljuttatják a mezőgazdasági minisztériumhoz.

2005. szeptember 22., csütörtök
http://archiv.magyarszo.com/arhiva/2005/09/22/main.php?l=b7.htm

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer