Tudják, hol van Vajdaság

Tartományunk is képviseltette magát a budapesti Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállításon. Hatalmas érdeklődés a vajdasági beruházások iránt.
Augusztus 26-a és szeptember 4-e között került megrendezésre Budapesten a 74. Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás (OMÉK). Az ötévenként megrendezésre kerülő rendezvény komoly múltra tekint vissza, első alkalommal az 1896. évi millenniumi ünnepségsorozat keretében szervezték meg. Az idei OMÉK-kal azért foglalkozunk külön is, mert ezúttal Vajdaság, az itteni gazdák és vállalkozók is bemutatkoztak a Szabadkai Községi Parasztegyesület és a Magyar Nemzeti Tanács által felállított standokon.
Noha a rendezvényt Magyarország legnagyobb agrárjellegű kiállításaként harangozták be, az idei vásár rácáfolt erre az állításra. Az állandó látogatók elmondása szerint öt, illetve tíz évvel ezelőtt is hatalmas méretű volt a rendezvény, a Hungexpo kiállítási területén szinte egy tűt sem lehetett leejteni a nagyszámú kiállítótól. Ehhez képest az idén jóval szerényebbre sikeredett az OMÉK.
Az idén valószínűleg azért volt kevesebb kiállító az OMÉK-en mint korábban, mert erre a vásárra mindössze ötévente kerül sor, ami egy-egy termelő vagy vállalkozás számára igen hosszú periódus, ugyanakkor Magyarországon az elmúlt évek során megjelentek és megerősödtek a regionális jellegű kiállítások, amelyek szintén sok látogatót vonzanak, ezért a kiállítók jelentős része átpártolt ezekre a rendezvényekre.
A számos kísérőrendezvény közül számunkra a legjelentősebb a határon túli magyar gazdák találkozója volt, amelynek keretében a vásárra látogatott a Magyar Nemzeti Tanács küldöttsége. Gráf József magyar földművelésügyi miniszter és Józsa László, az MNT elnöke ez alkalommal írta alá azt az együttműködési megállapodást, amelynek elsődleges célja, hogy a vajdasági magyar gazdák szülőföldjükön találják meg boldogulásukat és megélhetésüket.

SZABADKA, AZ ÜDE SZÍNFOLT

A színes vásári forgatagban üde színfoltnak bizonyult a Szabadkai Községi Parasztegyesület által felállított stand. Kiss Árpád, az egyesület elnöke fontosnak tartotta, hogy a vajdaságiak is bemutatkozzanak Budapesten. Ehhez a szerbiai Mezőgazdasági Minisztériumtól és az amerikai ADF alapítványtól kapott anyagi támogatást.
Az egyesület túlmutatott nevén, és szinte az egész Vajdaságból meghívott kiállítókat a standjára. A szabadkai és környékbeli termelők vetőmagján, facsemetéin, méhkasain és nyúlketrecein kívül volt itt söprű és gyapjú Magyarkanizsáról, hatalmas érdeklődésnek örvendő füstölt csiga olívaolajban Újvidékről, de bemutatkoztak a gombosi méhészek és a doroszlói cukorrépa-termelők is. A kiállított termékek színes kavalkádján a legtöbb látogatónak megakadt a szeme, szinte mindenki megállt itt egy-két szót váltani a kiállítókkal.
Egyesek az iránt érdeklődtek, hogy lehet az, hogy Szabadka csak község, noha annak idején szabad királyi városi címet nyert, de azt is sokan megkérdezték, hogy vernek-e bennünket.
Igen gyorsan bebizonyosodott, hogy Kiss Árpád jól gondolkodott, amikor a vásári részvétel mellett döntött. A számos egyéni látogató mellett jó néhány komoly cég és vállalkozás képviselői is szót váltottak az egyesület elnökével. Voltak köztük befektetési tanácsadók, olyan cégek, amelyek szeretnék mezőgazdasági és egyéb gépeiket forgalmazni Vajdaságban, de a vajdasági gyümölcsök és zöldségfélék exportja iránt is nagy volt az érdeklődés, és számos, gazdákat tömörítő egyesület kívánta felvenni a kapcsolatot a szabadkaiakkal. A közel száz üzleti beszélgetésből levonható legfontosabb következtetés, hogy a magyarországi vállalkozók körében igen komoly érdeklődés tapasztalható a vajdasági beruházások iránt, és nem csak a mezőgazdaság területén, hanem számos más szférában is. A Parasztegyesület megtette, ami tőle tellett, bemutatta a nagyszámú érdeklődőnek az itteni piac kínálta lehetőségeket, ha már Szerbia vagy Vajdaság nem tartotta fontosnak, hogy hivatalosan megjelenjen.
A szabadkaiak standját számos hivatalos delegáció és közéleti személyiség is meglátogatta. Tiszteletét tette a Magyar Nemzeti Tanács küldöttsége Józsa László vezetésével, a szerbiai Mezőgazdasági Minisztérium Ivana Dulić Marković miniszter-asszony vezetésével, de a másik donátor, az ADF is megtekintette a standot. Rajtuk kívül magánszemélyként leült itt néhány baráti szót váltani Magyarország talán legismertebb főszakácsa, Benke Laci bácsi, aki a csigák iránt érdeklődött, amelyeket valamelyik jövőbeni televíziós főzőműsorában szeretne majd felhasználni és dr. Bálint György, a közismert Bálint gazda is, aki kifejezte készségét, hogy néhány előadást tartson a vajdasági termelők számára.
A kilencnapos rendezvény végén Kiss Árpád elégedett volt. Mint utóbb bebizonyosodott, hatalmas feladatot vállalt magára, amit sikeresen teljesített. Lehetőségeihez mérten bemutatta Vajdaság termelését, lehetőségeit, és számos komoly befektető számára tette vonzóvá az itteni piacot.
A magyarországi üzletemberek részéről tapasztalható komoly érdeklődés Vajdaság iránt, a talpra állás lehetőségét jelenti a tartománynak, de hogy eme úttörőmunkát követően mi az, ami megvalósul, nagyrészt már az állami szervektől függ.

A mezőgazdasági miniszter-asszony hazánk budapesti nagykövetségének munkatársaival látogatott el a szabadkaiak standjára

A szabadkai standon a legkülönbözőbb vajdasági termékek és termelők kaptak helyet

kép és szöveg: BAJTAI Kornél
2005. szeptember 10.-11., szombat-vasárnap
http://archiv.magyarszo.com/arhiva/2005/09/10/main.php?l=b18.htm

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer