Nem kukoricáznak a parasztok

Keserű szájízzel rendezi meg idén a Kukorica Fesztivált a Szabadkai Paraszt Egyesület. Az előrejelzések szerint a kukorica több mint 70 százaléka tönkrement. A válságos mezőgazdasági helyzet miatt az agrárszervezetek már egyeztettek. Kárenyhítési kérelmet adtak át az önkormányzatoknak. Pénzbeli juttatásra nem számíthatnak, egyedül anyagvásárlási támogatást kaphatnak, illetve rövidlejáratú kölcsönökhöz juthatnak.
A kukoricaföldeken már az eső sem segíthet. Virágzik a haszonnövény, szárad a szára. A termelőkre gazdasági bukás vár. A jószágállományra is kifejezetten rossz hatással lesz a terméscsökkenés, a gyengébb, energiaszegény zöldtakarmány miatt a tejmennyiség is megcsappan.
Kevesebb állattartó és jószág lesz, megtorpan a vidékfejlesztés. Főleg a kisgazdák vannak nehéz helyzetben, akik kevés állami támogatást kapnak, így kedvezményekhez sem tudnak majd hozzájutni – mondta Kiss Árpád, a Szabadkai Paraszt Egyesület elnöke.

Adományvonalat indított az egyesület. A Nemzet Kenyere akcióhoz lehet csatlakozni. Máris nagy számú gazda jelezte, hogy átadja terményét a kezdeményezéshez.

http://pannonrtv.com/web/?p=10947#more-10947

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer