Különböző startégiák

Ivana Dulić Marković, mezőgazdasági miniszter asszony Szabadkán a mezőgazdasági stratégiát ismertette -- Igor Kurjački tartományi mezőgazdasági titkár nehezményezte, hogy nem kérték ki Vajdaság véleményét

Kiábrándultak, s egyre inkább reményvesztettek a gazdák, derült ki a tegnapi mezőgazdasági tanácskozáson, amit a szabadkai parasztok egyesülete szervezett. A jelenlevő termelők Ivana Dulić Marković köztársasági mezőgazdasági minisztertől és Igor Kurjački tartományi mezőgazdasági titkártól vártak választ kérdéseikre. Az új köztársasági mezőgazdasági stratégiát illetően vegyes volt a fogadtatás. Van aki további pénzhúzásnak tartja, mások lehetőséget fedeztek fel benne. Ivana Dulić Marković Szabadkára látogatásának az volt a célja, hogy magyarázatokkal és bővebb információkkal közelebb hozza a parasztokhoz a stratégia lényegét.
-- Több mint egy hónappal ezelőtt ismertettük az új mezőgazdasági stratégiát, amit az európai felújítási ügynökség adatai szerint készítettek el az Európai Unió szakemberei -- emelte ki Ivana Dulić Marković, majd hozzátette: Ez a stratégia nem megoldás a mezőgazdasági problémákra, csak útmutató a fejlődéshez.
Elmondta továbbá azt is, hogy az állam nem mindentudó, nem is mondhatja meg, hogy mit, mennyit és mennyiért termeljenek a földművesek, annak ellenére, hogy sokan ezt várják el tőle. Mint kiemelte, a gazdaságnak sosem volt jó, ha az állam beleszólt a termelésbe. A miniszter asszony elmondása szerint túl gyorsan változnak az események Európában, hogy a termelők az állam állásfoglalására várjanak. A stratégia szerint a fejlődést csak a családi mezőgazdasági vállalkozásokkal érhetik el.
-- Az álláspontunk az, hogy az állami birtokokat vissza kell szolgáltatni az eredeti tulajdonosuknak, s a megmaradt földterületeket bérbe adnánk a mezőgazdászoknak. Amikor pedig elérjük a hosszú lejáratú kölcsönök, valamint a mezőgazdaság felerősödését, akkor ezeket a földterületeket is eladnánk. A földterületek bérbeadása és eladása nélkül nem támogathatjuk a falufejlesztést, illetve a mezőgazdaság fejlesztését -- mondta Ivana Dulić Marković. Kitért arra is, hogy a falufejlesztés kérdését lokális szintre helyeznék, ugyanis a helyi önkormányzatok tudják legjobban, hogyan fejlődhet leginkább a közösség, vagyis a falufejlesztés decentralizációját támogatnák.
A mezőgazdasági termények kiviteli és behozatali aránya nagyon sokat fejlődött az elmúlt időszakban, mondta a miniszterasszony. A cukorrépa kivitelével és behozatalával egyensúlyt értünk el, vagyis ugyanannyi árut szállítunk külföldre, mint amennyit behozunk. S a mezőgazdasági stratégiának a legfontosabb célja, hogy a hazai termék konkurens legyen a külföldi piacon.
Ivana Dulić Marković elmondta azt is, hogy a mezőgazdasági stratégia tartalmazza a közraktárakról szóló törvény meghozatalát, amivel a termelők több választási lehetőséget kapnak terményük eladását illetően.
-- Az idei köztársasági költségvetésből a mezőgazdasági prémiumokra szánt 2,25 milliárd dinár 93 százalékát Vajdaság kapta.
A falufejlesztésre szánt összeg 59 százaléka, a rövid lejáratú kölcsönök 57, a hosszú lejáratú kölcsönök 50, valamint a tejprémiumok 25 és a marhatenyésztésre szánt összeg 18 százaléka Vajdaságot illette meg -- emelte ki a miniszter asszony.
Igor Kurjački tartományi mezőgazdasági titkár elmondta, hogy a tartomány is felállított egy mezőgazdasági stratégiát, ami kissé eltér a köztársasági stratégiától. Sajnálatát fejezte ki, hogy a kormány nem kérte ki a tartomány véleményét, holott a mezőgazdasági irányvonal felállítása közös érdek. Véleményezve a köztársasági új mezőgazdasági stratégiát elmondta: annak ellenére, hogy sok jó ötletet tartalmaz a tervezet, több pontjával nem ért egyet. Véleménye szerint az állami szerveknek tudatniuk kell a földművessel, mik a teendők a következő évben. Ezt a tartomány meg is tette az agrár tervezetében, tapasztalatok alapján előrelátta a gabonával bevetett földterület csökkentését, valamint az ipari növények termelésének növelését. Hiszen ilyen kevés gyümölcsössel és szőlőbirtokkal nem vehetjük fel a versenyt az európai piaccal. A titkár szerint a nem génmanipulált növények termesztésére kellene fektetni a hangsúlyt, hiszen ezzel tudnánk érvényesülni az Európai Unióban. Kiemelte továbbá, hogy meg kellene szüntetni a föld bérlése után járó adót, mert véleménye szerint amíg ezt az állam nem teszi meg, addig a földművesek félnek öszintén beszámolni minden adatukról, s a tényleges információk nélkül nincs értelme a regisztrációnak. Fontosnak tartja az olyan törvény meghozatalát, amely kimondja a földtulajdon jogát, ugyanis a mezőgazdászoknak most csak földhasználati joguk van. Amíg ezt nem teszi meg az állam -- állítja a titkár -- különböző okokra hivatkozva bármikor eltulajdoníthatja a földterületet.
Kiemelte, hogy nem az államnak kellene foglalkoznia a termények eladásával, véleménye szerint a gazdák is jobban járnának, ha a börzén adhatnák el az árujukat.
Felhívta a miniszter asszony figyelmét arra is, hogy törvénnyel kellene szabályozni a felvásárlók korlátlan jogait, és reagálni kellene azok visszaélésire.

2004.12.15

http://archiv.magyarszo.com/arhiva/2004/dec/15/main.php?l=gazdasag.htm

Határszemle

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer