Hol a búzapénz?

A búzatermelők még mindig nem kapták meg a kenyérgabona árát -- Jövőre az állam nem vásárolja fel a termést?

A búzatermelőknek mind a mai napig nem fizették ki az átadott búza ellenértékét. A Hivatalos Közlöny alapján a kormánynak a 6,5 dináros búzaárat három részletben kellett volna kifizetnie: augusztus 1-ji, szeptember 1-ji és október 1-ji törlesztési határidőkkel. Ezen felül a köztársasági kormány 1 dinár prémiumot hagyott jóvá, a tartományi pedig további 0,5 dinárt.
Mindebből eddig mindössze a köztársasági kormány 1 dináros prémiumát vehették át a termelők, valamint a Fidelinka az első részlet felét fizette ki, a többiről egyelőre szó sincs -- tudtuk meg Kiss Árpádtól, a Községi Parasztegyesület elnökétől. Kiss elmondta, hogy ma összegyűlnek az észak-bácskai régió érintett egyesületei, hogy megvitassák a további stratégiát. Véleménye szerint ezúttal nem lesznek tiltakozások, hanem más módszerhez folyamodnak. A Parasztegyesület elnökének a kezébe jutott Ivana Dulić Marković mezőgazdasági miniszterasszony néhány nappal ezelőtti kijelentése, amelynek értelmében az állam a 2005-ös termést nem kívánja felvásárolni, az Árutartalékokba mindössze 200 000 tonna búzát vásárolnak fel, ezért a termelők csakis ismert vevőnek termeljenek, és kizárólag olyan magot vessenek, amelynek bizonyítani tudják az eredetét, mert ellenkező esetben nem tudják majd eladni.
A búzakifizetés körüli rendellenességekre közlemény útján reagált a Horvát--Bunyevác--Sokác Párt is, erélyesen tiltakoznak a kenyérgabona ellenértéke kifizetésének késése miatt.
-- Felhívjuk az illetékes minisztert, Ivana Dulić Markovićot, hogy vesse latba tekintélyét a köztársasági kormányban, hogy a termelőknek megígért kedvezmények, pl. az olcsó gázolaj és a kedvezményes áru őszi magbúza ne csak ígéret maradjon. A választások befejeződtek, a mezőgazdaság helyzete pedig továbbra is rendezetlen maradt, ami ismételten azt bizonyítja, hogy társadalmunkban csak puszta hatalmi harc folyik, hajlandóság nélkül az úgynevezett parasztkérdés megoldására -- áll a párt közleményében.

2004. október 12., kedd

http://archiv.magyarszo.com/arhiva/2004/okt/12/main.php?l=szabadka.htm

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer