A termelőt támogassák!

A parasztok nem akarnak részt venni az újabb útzárlatokban

Szabadka Község Parasztjainak Egyesülete tegnap, azaz pénteken elnökségi értekezletet tartott, amelyen napirenden szerepelt a búza eladásával kapcsolatos gondok, valamint az útzárlatokkal járó tiltakozások megvitatása.
Annak ellenére, hogy az egyesület regionális képviselői kevesen jelentek meg, panasz bőven akadt.
Amellett, hogy a hónap eleji útzárlatok után a búzáért kilónként 6,5-7 dinárt ígértek, úgy tűnik még mindig kedvezőtlen feltételek mellett értékesítik a gazdák kenyérgabonájukat. A termelők azt tapasztalják, hogy az állam még mindig nem a parasztokat támogatja, inkább a felvásárlókat. Felháborodva panaszolták hogyan jártak, amikor átadták termésüket a malmoknak.
Benkó József kishegyesi termelő elmondta, hogy az elmúlt években a búza tisztátalansága miatt 2-2,5 százalékot vontak le. Az idei jól termő évben, amikor a kapott pénzből végre fedezhetnék a tavalyi kiadásokat, a termés értékének 5,2 százalékát tisztátalanságra vonják le.
Kiss Árpád, a parasztszövetség elnöke kifejtette, hogy a malmoknak a kenyérgabonát a JUS szerint kellenne átvenni: minél nagyobb a búza súlya, annál kisebb annak tisztátalansága.
Több gazdának gondot okoz termésének tárolása. Szabadka területén két nagyobb vállalat veszi át a búzát, de ahogy a gyűlésen elhangzott, kedvezőtlen feltételekkel, emellett a beszállított kenyérgabonáért nem fizetnek. Nem csak Szabadkán van ez így, panaszkodtak a bajmoki, bezdáni, csantavéri és a kishegyesi termelők is.
-- Kitartó politikával egy erős lobbit tudunk kialakítani, amivel el tudnánk érni, hogy az állam adja oda a pénzt a termelőknek és ne a malmokat kötelezze a kifizetésre -- mondta Kiss Árpád.
A termelők még mindig kiszolgáltatott helyzete miatt egy másik parasztpárt újabb útzárlatokat szervez, azonban Szabadka Község Parasztjainak Egyesülete nem szeretne részt venni egy újabb "útonállásban".

Egyetértettek a termelők: újabb útlezárlatokkal nem lehet mindent megoldani

-- Elharapóztak az útzárlatok, ha bárkinek valamilyen gondja van, mindjárt az útra megy -- mondta Vicsik Nándor bezdáni termelő, majd hozzátette: -- A tiltakozás más módját kellene alkalmazni.
Javaslatok születtek: zárják le a Fidelinka bejáratát, vagy Belgrádban a parlament előtt tiltakozzanak, viszont abban egyet értettek, hogy az idén többször nem tiltakoznak az autóutakon.
-- A világon háborúkat állítanak le az olimpia miatt, mi pedig most zárnánk le az autóutat. Ezzel csak kiváltjuk a külföldiek ellenszenvét, és azt, hogy elkerülik az országunkat -- jelentette ki Kiss Árpád.
A parasztpárt további terveiről is szó esett. Megtudtuk, hogy a párt mezőgazdasági és jogi szakembereinek bevonásával a termelők tőkéjének transzformációját szeretnék elindítani, valamint a mezőgazdaság problémáit az európai tanács elé terjeszteni. Ezekről a tervekről kérte ki Kiss Árpád a jelenlevők véleményét. Egyesek támogatták az elképzelést, míg mások nem láttak belőle kiutat.
-- Átalakulófélben van a mezőgazdaság, és mi kisgazdák vagyunk az áldozatok. Lehangolónak látom a helyzetünket. Egyszer valaki azt mondta, hogy bárki termelhet, az a termék eladása lényeges. Igaza volt -- mondta Káposzta Mihály kelebiai termelő, majd hozzátette: -- Szociális ország a miénk, ahol egymillió munkanélküli van, a gazdaság nem fejlődik. Itthon kell előbb érvényesülnünk, utána lehetne külföldtől segítséget kérni.
Kiss Árpád tájékoztatta a jelenlevő termelőket, hogy agrárkölcsönöket igényelhetnek. A hosszú távú kölcsönök esetében 1,9 százalékra csökkentették az éves kamatot. Azt is elmondta, hogy pályázatot írnak ki a Szabadka agrárköltségvetési büdzséjében levő 15 millió dinár elosztására.
Mh

2004. július 31., augusztus 1., szombat – vasárnap

http://archiv.magyarszo.com/arhiva/2004/jul/31/main.php?l=kozeletunk.htm

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer