Ma is folytatják a tiltakozást

Ismét úttorlaszok reggel nyolctól este nyolcig a Szabadka környéki főbb útvonalakon -- A határátkelőkön zavartalan a forgalom

Tegnap reggel nyolc órától a Szabadka környéki gazdák megbénították a közúti forgalmat. Úttorlaszok voltak a város minden bejáratánál. A határforgalom a kelebiai, horgosi és bajmoki határátkelőkön zökkenőmenetes volt. Mint az illetékesek elmondták visszafordulni nem fordultak az utasok, s ez azt jelenti elérték úticéljukat. A vendégmunkások tömege még nem indult meg a határon át. Az első hullám június végén már megérkezett a másodikra pedig augusztus elsején számítanak. Tegnap a határforgalom szokásos voltó, csak a kimenő forgalomban volt érezhető, hogy fennakadás lehet az utakon, ugyanis hullámokban érkeztek a gépkocsik és teherautók.
Napközben több megbeszélést is tartottak a városban ám eredményre nem jutottak. Tegnap késő délután fogadta a tervek szerint Miroljub Labus, a kormány alelnöke a tiltakozók képviselőit, ma pedig Đorđe Đukić, a tartományi kormány elnöke beszélget az elégedetlen gazdákkal. A rekkenő hőségben Szabadka község területén mintegy 500 gazda vett részt a három parasztegyesület által szervezett tiltakozásban. Lapzártáig nem érkezett hír arról, hogy rendbontás történt volna a község területén felállított tíz úttorlaszról.

Az utasok vegyes érzelmekkel fogadták gazdák tiltakozását. Vannak, akik megértők, de sokan úgy tartják nem az utakon kell a búza árát kiharcolni.

Az utakra kiállított munkagépekre útblokád feliratú röpcédulákat ragasztottak, mégpedig úgy, hogy az eltakarja a rendszámot. Nemvéletelenül folyamodtak ehhez a cselhez a gazdák, hiszen a tavalyi tiltakozás után Szabadka község 36 gazdája ellen -- a tiltakozások idején példás együttműködést tanúsító rendőrség -- szabálysértési feljelentést tett azon a címen, hogy akadályozták a közúti forgalmat. Most azt is mondhatnánk, inkognitóban vannak az utakon a tiltakozók.

Útzárlat Topolyánál is

A topolyai község termelői is csatlakoztak a tiltakozó gazdákhoz, akik szombattól lezárták az utakat a magyar határtól egészen Bácsfeketehegyig. Topolya kijáratánál Kishegyes felé a régi úton, illetve Újvidék felé az autóúton több mint húsz traktor, pótkocsi és kapcsolható jármű zárta le az utat, nagy fennakadást okozva a közlekedésben. A várakozó gépkocsik vezetőinek egy része zsörtölődött, méltatlankodott, javasolva a gazdáknak, hogy Belgrád utcáin bénítsák meg a forgalmat, más részük pedig támogatta a tiltakozást. A termelők, mint elmondták, semmi rendkívülit nem követelnek a kormánytól, csak azt, hogy megfelelő áron, a prémiummal együtt 10 dinárért vásárolják fel termésüket. Szerintük ugyanis a búza és kenyér ára közötti arány 1:4 kellene hogy legyen. A tavalyi, nagy károkat okozó szárazság után most elégedettek lehetnek a terméshozammal, amihez a kormánytámogatással biztosított vetőmag is hozzájárult, és a búza értékesítése biztosítaná számukra az idei első jövedelmi forrást. Sajnálatosnak tartják, hogy a tavalyihoz hasonlóan idén is tiltakozással kell kikényszeríteni a megfelelő felvásárlási árat, de ezt tartják a leghatásosabb megoldásnak, és kitartanak mellette követeléseik teljesítéséig.

Több száz autó várakozott

Mint ahogy azt korábban bejelentették, reggel nyolc órától a kishegyesi községben a tiltakozó földművesek Bácsfeketehegyen a falu déli bejáratánál, Kishegyesen pedig a falu északi kijáratánál emeltek torlaszokat. Tegnap nem zárták le az autóutat a munkagépekkel, mert azt ezúttal a topolyaiak torlaszolták el. Benko Józseftól, a kishegyesi földműves-szövetkezet elnökétől, a tiltakozó megmozdulás egyik szervezőjétől megtudtuk, hogy a megmozdulásban mintegy harminc gépjármű és több mint ötven termelő vett részt.
Késő délutánig az Újvidéket Szabadkával összekötő régi nemzetközi úton több száz autó, tehergépkocsi és autóbusz várakozott, s tekintettel a nagy hőségre, sokan zsörtölődtek a parasztok tiltakozása, vagyis az útbloklád miatt. Értesüléseink szerint azonban a rendőrség jelenléte miatt nem került sor incidensre. A tiltakozók csak a rendőrségi járműveket, a mentőautókat és a tűzoltókat nem tartóztatták fel. A tiltakozóktól megtudtuk, hogy tegnap este a kormány képviselői tárgyalásokat kezdtek a földművesek képviselőivel. A tárgyalások eredményétől függ, hogy folytatódik-e a parasztok tiltakozása.

Úttorlasz Kishegyesnél

2004. július 6., kedd

http://archiv.magyarszo.com/arhiva/2004/jul/06/main.php?l=belfold.htm

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer