Büntetés a tiltakozó parasztoknak

Büntetés a tiltakozó parasztoknak

Kujundžić gazda már harmadik traktorja ügyében megy a szabálysértési bíró elé -- A szabadkai parasztegyesület az önkormányzat támogatásával megtéríti a büntetést?

Mint már arról hírt adtunk, a rendőrség szabálysértési feljelentést tett azok ellen a gazdák ellen, akik tavaly júliusban és augusztusban traktoraikkal vagy munkagépeikkel eltorlaszolták az utakat a parasztok eddigi legnagyobb tiltakozó akciója során.
A szabadkai parasztegyesület hétfői ülésén élesen elítélte a rendőrség feljelentését. Kiss Árpád, az egyesület elnöke a következőket mondta:-- Mélységesen elítéljük a rendőrségi feljelentéseket, hiszen nem egyéni akciókról volt szó, hanem a közügyet szolgáló tiltakozás résztvevői voltak azok a gazdák, akiket most a szabálysértési bíró beidéz.
* Hány idézést küldött ki a szabálysértési bíróság?
-- Tudomásunk szerint 36-an kaptak idézést, de ezt az adatot nem a bíróságtól tudjuk, nem értesítette szervezetünket sem a rendőrség, sem a bíróság, pedig mi voltunk az akció szervezői.
* Mekkora büntetéssel számolhatnak a gazdák?
-- Egyelőre annyit tudunk, hogy vannak, akik 2000 dináros büntetést várnak, másokra pedig nem róttak ki semmilyen büntetést. Mivel a gazdák tiltakozása jogos volt, s ez elhangzott a tiltakozást megelőző és követő megbeszéléseken is, az önkormányzat a támogatásáról biztosított bennünket, és én arra kérem a gazdákat, hogy aki kapott idézést, esetleg már a végzést is kézbesítették neki a büntetésről, forduljon szervezetünkhöz, az önkormányzat segítségével megkísérelünk módot találni arra, hogy megtérítsük a kifizetett összeget.
* Mennyi résztvevője volt a tiltakozásnak, azaz hányan számolhatnak büntetéssel?
-- Arra nagyon nehéz válaszolni, hányan kapnak majd büntetést. Azt tudjuk, hogy körülbelül 3000 gazda vett részt a tiltakozásban, s mintegy 500 munkagép, illetve traktor volt az utakon. Egyelőre azonban úgy tűnik, hogy csak a Gólyafészeknél tiltakozóknak kézbesítik az idézéseket -- mondta Kiss Árpád.

A bűnös gépek

HÁROM BŰNÖS TRAKTOR
Pero Kujundžićot ma reggel nyolcra idézték be. Kujundžićék címére három idézést is vitt a postás, a gazda ugyanis három traktorjával vonult ki a nyáron, hogy nyomatékot adjon a gazdák jogos követelésének. Csak emlékeztetőül mondjuk el, hogy Szabadkáról már tavaly májusban érkeztek jelzések a kormányhoz, hogy az aszály miatt 50-60 százalékos terméskieséssel lehet számolni. A kormány először 51 millió dinárt kívánt az aszálykár enyhítésére fordítani, de amikor a parasztok hajthatatlannak bizonyultak, s lezárták az utakat, ez az összeg 1,5 milliárdra nőtt. A tiltakozások idején mindenki megértette, hogy Észak-Bácskában a legnagyobb a baj, ez a leginkább segítségre szoruló vidék. Egyik éjszakai megbeszélésen még a rendőrparancsnok is arról beszélt, hogy a tiltakozás civilizált formában folyik, gond ugyan, hogy lezárták az autóutat, valamint a fontosabb útvonalakat, de a rendőrség, ahol csak tud, segít. A gazdák pedig, ha az indokolt volt, átengedték a járműveket. Az együttműködés tehát a tiltakozás idején a hatalom és a tiltakozók között felhőtlen volt. Ezért állnak most a parasztok értetlenül a büntetés ténye előtt. Így van ezzel Pero Kujundžić is.
* Mekkora büntetést szabott ki a szabálysértési bíró?
-- Eddig két traktor ügyében voltam a fiammal együtt a szabálysértési bíróságon, most megyek a harmadik traktor miatt. Semmit nem mondtak, hogy lesz büntetés vagy nem. Postán sem kaptam semmit. Szemtelenségnek tartom, hogy egyrészt támogatott bennünket a kormány, most meg büntetés formájában visszavesz belőle. Azt hallottam, hogy 2000 és 9000 dinár között lehet majd a büntetés.
* Ki fogja fizetni?
-- Nem tudom, szerintem nem kell kifizetni. Miért fizessek, ha azt mondták, igazunk van. Arról nem is beszélve, hogy sem a feljelentést tevő Goran Tešić rendőr, sem másik rendőr nem beszélt velünk. Azt sem tudtuk, hogy feljelentett -- mondta Kujudžić gazda.
Egyelőre annyit sikerült megtudnunk, hogy csak az E--75-ös utat a Gólyafészeknél lezárók ellen tettek szabálysértési feljelentést.

Úttorlasz a Gólyafészeknél

A BÜNTETÉS
Tanja Bulatović, a szabadkai kihágási bíróság elöljáró-helyettese elmondta, hogy a 36 feljelentésből két esetben született ítélet, mindkét esetben minimális büntetést szabtak ki, azaz 1800 dinárt. Az ilyen szabálysértésekért 1800--9000 dinár lehet a kiróható büntetés összege. Egy esetben ejtették a vádat, 8-9 esetben megtörtént a kihallgatás, de ítélet még nem született.
Arra a mejegyzésünkre, hogy más községekben a kihágási bíróságokon nem született ítélet, a bírónő elmondta, hogy Nagybecskereken, Šiden és Šabacon is megbüntették az utakat eltorlaszolókat.
Svetislav Rajšić szabadkai rendőrparancsnokot arról szerettük volna megkérdezni, hogy csak a Gólyafészeknél tiltakozók ellen tettek-e feljelentést vagy mások ellen is, a rendőrparancsnok azonban tegnap nem dolgozott. Távollétében mások sem nyilatkoztak.
Kasza József akkori kormányalelnök volt a kapcsolat a tiltakozó gazdák és a kormány között. Őt arról kérdeztük, mit szól ahhoz, hogy az állam egyik kezével ad, a másikkal meg visszavesz.
-- Tiltakozásomat fejeztem ki a rendőrparancsnoknál a feljelentések miatt. Továbbra is azt állítom, hogy a gazdák tiltakozása jogos volt. A feljelentést már nem lehet semmisnek tekinteni, inkább annak a módját kell megtalálni, hogyan térítsük meg a büntetés összegét a gazdáknak.
Pero Kujudžić kihallgatása ma reggel nyolckor kezdődik a szabadkai szabálysértési bíróságon. Erre a kihallgatásra elkíséri Kis Árpád, a parasztegyesület elnöke is, hogy ha engedélyezik neki, elmondhassa, hogy szervezett akció volt a parasztlázadás, és hogy a gazda felmentését kérje.

2004. február 25., szerda

http://archiv.magyarszo.com/arhiva/2004/feb/25/main.php?l=gazdasag.htm

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer