Kapu a harmadik piac felé

A szabadkai parasztegyesület szerint nincs, amit nem lehetne eladni

Nemrégiben együttműködési megállapodást kötött a Szabadka Parasztjainak Egyesülete és a Tompai Termelők Termékértékesítő Szövetkezete. A szerződés fontosságáról Kiss Árpádot, a parasztegyesület elnökét kérdeztük.
– A kilencvenes években nagy lehetőséget veszítettünk el, hogy nem árulhatunk a horvát és a boszniai paicon. Ezt megérzi úgy a konyhakertészet, mint a gyümölcsészet. A gombosi és a bácskertesi termelők főként az eszéki, illetve a zágrábi piacot hiányolják. A termelői kapacitásunk, szokásaink és a technológiánk azonban megvan ahhoz, hogy más piacokon is helyt álljunk – magyarázta Kiss Árpád, majd hozzátette: – Az egyesület kapcsolatot tart fenn hazai és külföldi civil szervezetekkel és termelőklubokkal, ugyanis szeretnénk részt venni a különböző pályázatok előkészítésében és a támogatási rendszerekben. A tompai termelőkkel az Interreg európai támogatási rendszeren keresztül ismerkedtünk meg. Együttműködésünk a célja, hogy közössen lépjünk fel egy harmadik piacon, az Európai Unióban, vagy azon kívül.
Elmondta továbbá, hogy a parasztegyesület egy kicsit későn kezdte meg a tárgyalásokat, s az idei vetésidény kifutóban látszik. Habár nem kötöttek szerződést az idei termelésre, az egyesület vállalja a felvásárlást. Kiss Árpád becslései szerint az idén mintegy 200 ezer eurós kivitelről lehetett volna szó, de nem vállalhatnak garanciát a termésért, ezért a nagymértékű szállítás is elmarad.

Kiss Árpád

– Fontos, hogy a termeltető is biztos legyen abban, megkapja a termést, de ugyanakkor a termelőnek is biztosíték kell arra, hogy felvásárolják a termékét. Ez a garanciahiány hátráltatja egy kicsit a szerződéskötést. Minden piacnak érdeke, hogy minél jutányosabban szerezze be a terméket, bármiről legyen szó: húsról vagy fűszerpaprikáról. A feltételeket és az árakat az Európai Unió szabja meg. Ha pedig meg akarunk maradni a piacon, a termelés egész folyamatát figyelemmel kell kisérni és dokumentálni. Ugyanis, ha mást adunk át, mint amit ígértünk, elveszíthetjük hitelünket és a piacot is. Gondot jelent egyelőre, hogy nincs olyan felügyelő rendszerünk, amelyik ezeket a folyamatokat figyelemmel kísérhetné. Ha 50–100 hektár területen szeretnénk gazdálkodni, nem alapozhatunk csupán a parasztbecsületre. Saját berkeinkben kell megszerveznünk ezt az ellenőrzési rendszert, ami tulajdonképpen a termelők érdekeit is szolgálja majd. Nincs olyan termék, amit nem lehetne eladni, csak minden minőségnek más az ára, vagyis megvannak a lehetőségek, csak meg kell tanulnunk alkalmazkodni a feltételekhez és az elvárásokhoz – mondta Kiss Árpád.

2005. április 27., szerda
http://archiv.magyarszo.com/arhiva/2005/04/27/main.php?l=gazdasag.htm

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer