Az áfa előnyös

Igaz, hogy papírmunkát is jelent az új adónem, de biztonságot és lehetőségeket is -- A gazdák visszaigényelhetik a gázolajra kivetett különadót
A szabadkai parasztegyesület szervezésében tegnap előadást tartottak a mezőgazdászoknak az áfáról, valamint a különadó visszakövetelésének jogáról a megvásárolt gázolaj után.
A legújabb adónem nemcsak a kis- és nagykereskedőket, hanem a mezőgazdasági termelőket is érinti, s ez a nagy érdeklődésből is látszott. Az áfáról Szecsei Mihály nyugalmazott egyetemi tanár tartott előadást. Kiemelte annak előnyeit a gazdákra nézve. Azok, akik már részesei az áfazási rendszernek, a befizetett adót néhány hónapon belül vissza is igényelhetik fejlesztésre, újabb befektésekre. Éppen ezért Szecsei Mihály véleménye szerint az új adónem nem fogja hátráltatni a meződazdaságot a fejlődésben, sőt inkább segíteni fogja azokat a termelőket, akik részesei az adózási rendszernek, vagyis ezt az adót befektetésnek kell tekinteni. És biztonságot is jelenthet, ugyanis jobb feltételek mellett, könnyebben el tudják adni árujukat. Az áfarendszer egyetlen hátránya, hogy hosszú határidőket alkalmaz.
-- Az Európai Unióban feltétel az áfa bevezetése, s ha az országunk tagja szeretne lenni ennek a közösségnek, alkalmaznia kell ezt az adózási rendszert. Más országokban, például Magyaroszágon csak egyfajta adókulcs létezik, az is több mint 20 százalék. Mi két: általános (18 százalékos) és különleges (8 százalékos) adókulcsot gondoltunk ki, amit a gazdák visszaigényelhetnek -- mondta Szecsei Mihály.
Nem mindenkit terhel az áfa. Azok, akik külföldre szállítanak, a gyógyszertárak és a tanügy mentesül az adó alól.
Kisebb értékű ajándékok esetén, a tulajdonjog átruházása után sem kell áfát fizetni.
Azok a regisztrált mezőgazdászok, akiknek 2 millió dinár feletti az évi jövedelmük, kötelesek áfát fizetni. Vagyis ezeknek a termelőknek tavaly be kellett lépniük a áfázási rendszerbe. Azok, akik nem valósítanak meg 1 millió dinár évi jövedelmet, mentesülnek az effajta adó alól, de felismerve a rendszer előnyeit, a jövedelmi bizonylat átadásával társulhattak az áfarendszerhez.
A termelőknek a kiadásukat és bevételüket egy űrlapra -- az adóhivatal rendszeresen kiküldi majd a mezőgazdász címére -- kell feltüntetniük, ami tulajdonképpen három hónapi elszámolást jelent. Ehhez az űrlaphoz mellékelni kell az összes számlát is, s így együtt adhatják át az adóhivatalban. A hivatal köteles ezeket a számlákat dokumentálni és legalább öt évig megőrizni. Mint Szecsei Mihály kiemelte, az egész rendszer nagyon bürokratikusnak tűnik, kisebbfajta könyvelést kell végezni, azonban nagyon egyszerű az űrlap kitöltése, csak követni kell az utasításokat. Az előadás után a gazdák mégis azt javasolták, hogy kezdetben egy szakember segítsen az űrlapok kitöltésében.
Antun Vukovićtól, az adóhivatal igazgatójától megtudtuk, hogy Szabadka területén ez ideig 5175 gazdaságot sikerült regisztrálni, ami a szerbiai átlagot tekintve nagyon jó eredmény. Aki még nem jegyeztette be gazdaságát, ezután is megteheti. A mezőgazdászok az idén is igényelhetnek rövid és hosszú lejáratú kölcsönöket. Több mint 1 milliárd dinárt szánt a mezőgazdasági minisztérium a rövid lejáratú, valamint 2 milliárd dinárt a hosszú lejáratú kölcsönökre, amit négy újabb banknál igényelhetnek a gazdák.
Szó esett a különadó visszakövetelési jogáról a megvásárolt gázolaj után. A mezőgazdasági minisztérium egy hektár megművelt földterület után 60 liter gázolajra adja vissza ezt a fajta adót a regisztrált termelőknek. A bérelt föld után is visszaigényelhető az akcíza, amennyiben a bérleti szerződés hitelesített. A termelő minden hónap végén, miután összegyűjtötte a benzinkutas aláírásával és pecsétjével hitelesített adámemóriás pénztári számlát, s rajta van a mezőgazdász azonosító száma is, a következő hónap tizedikéig egy kérvénnyel együtt át kell, hogy adja. Antun Vuković elmondta, a héten 2000 azonosító számot kapnak, és szétosztják őket a mezőgazdászok
mh
között.2005. február 2., szerda
http://archiv.magyarszo.com/arhiva/2005/02/02/szabadka.htm

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer