Útzárlatok Vajdaság-szerte

A tiltakozó földművesek 10 dináros búzaárat követelnek

Útlezárásokkal tiltakoztak tegnap az elégedetlen termelők Vajdaság-szerte. A megmozdulást az váltotta ki, hogy a köztársasági kormány késik a búza felvásárlására vonatkozó feltételek pontosításával. Emlékeztetőül, a 100 P+ Klub azt követeli, hogy a búza legyen 10 dinár, azaz a 8 dináros alapár mellett még 2 dináros prémiumot kapjanak a parasztok, valamint, hogy a kifizetés két részletben történjen (az elsőt augusztus 1-ig, a másodikat pedig szeptember 1-ig folyósítsák a termeklőknek). A gazdák említett egyesülete kiköti azt is, hogy a búza, liszt és a kenyér ára az 1:2:4 aránynak megfelelően alakuljon. Ez azt jelenti, hogy a 10 dináros búzából őrölt T--500-as liszt 20, míg a kenyér kilogrammja legfeljebb 40 dinárba kerülhet.
A gazdák elégedetlenségét fokozta az, hogy a malmok potom áron, 5--6 dinárért szándékozzák felvásárolni a búzát, a kormány pedig csak azoknak szándékozik kilogrammonként 1 dináros prémiumot fizetni, akik gazdaságukat bejegyeztetik. Újvidéknél a Római Sáncoknál levő vasúti felüljárónál torlaszolták el az utat mezőgépekkel a cseneji parasztok. Cveta Murgaški, a megmozdulás szervezője, a 100 P+ parasztegyesület helyi elnöke a Magyar Szónak elmondta, hogy a tegnapi blokádot reggel 8 órakor kezdték, és este 8-ig tervezték tartani. Hozzáfűzte, hogy az utak lezárását mindaddig folytatják, amíg a kormány nem talál számukra elfogadható megoldást.
A szerb kormány kész tárgyalni a búza felvásárlási áráról, és kéri a termelőket, a tárgyalások befejeztéig oldják fel az útzárlatot, áll Miroljub Labus kormányalelnök kabinetjének tegnapi közleményében.
A közleményben hozzáteszik, a kormány tárgyalásra szólította fel a búzatermesztők, a szabadkai mezőgazdasági termelők egyesülete és a mezőgazdasági termelők 100 P Plus egyesületek képviselőit. A bejelentés szerint a búzatermesztőkkel, a Vajdasági Gazdasági Kamara és a Zsitojazednica képviselőivel ma folytatják a tárgyalásokat Újvidéken.

Dátum: 2004. július 06. kedd, 11:23 (beta)

http://www.magyarorszag.ma/modules.php?name=News&file=article&sid=1318

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer