Holnap megbeszélés

A szabadkai Mezőgazdasági Termelők Egyesülete holnap 10 órakor megbeszélést szervez Szabadkán az új városházán. Ide várnak minden érdekelt termelőt függetlenül attól, hogy tagja-e az egyesületnek vagy sem.
A tavalyi parasztlázadásban mintegy 3000 termelő vett részt

Miroslav Kiš, az egyesület tagja a tiltakozást a következőképpen indokolta meg: -- Igaz, hogy a világpiacon a gabona ára alacsonyabb, de minden kormány támogatja a gazdákat. Nekünk ez a nyolc dinár, plusz a kétdináros prémium a minimális árat jelenti. Természetesen igazuk van azoknak is, akik azt mondják, hogy a gazdák ne adják el aratás után azonnal a termésüket, de a tavalyi aszály után, nekünk ez az első friss pénz, amit kaphatunk. Szükségünk van a pénzre, hogy ismét vethessünk -- mondta.
Pavle Kujundžić szerint nem igaz, hogy rekordtermés várható. Nagyon nagy különbségek lesznek most a hozamokban. Attól függ, ki mennyit fektetett be a termelésbe, de ettől függetlenül, még ha a termés kiváló is, a parasztok meg szeretnék kapni azt az árat gabonájukért, ami jár, amit be tudnak fektetni, hogy jövőre is legyen kenyerünk.
Felhívtuk Kiss Árpádot, a szabadkai Parasztegyesület elnökét, hogy ez a szervezet részt vesz-e az esetleges tiltakozáson.
-- Egyesületünk támogatja a követeléseket, egyetértünk, viszont még korainak tartjuk a tiltakozásról nyilatkozni, hiszen a mai kormányülésen várhatóan napirendre kerül a kérdés. Egyesületünk elnöksége ma este tart ülést, és akkor már a kormány döntésének tükrében beszélhetjük meg a tennivalókat -- mondta Kiss Árpád.
A Mezőgazdasági Termelők Egyesülete bejelentette, hogy ha szükség mutatkozik, akkor a szombati négyórás figyelmeztető úttorlaszok után, hétfőtől teljesen megbénítják a forgalmat mind a határátkelőknél, mind a Szabadka környéki főbb útvonalakon. A megmozdulásban számításaik szerint nem csak az egyesület 500 tagja vesz részt. Ennél sokkal több az elégedetlenkedők száma, s mindannyiukra számítanak.

2004. július 1., csütörtök
06
http://archiv.magyarszo.com/arhiva/2004/jul/01/main.php?l=belfold.htm

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer